2011. január 27., csütörtök

Sparheltek Emesétől

Sparhelt felújítása itt, németül.

Elég sok anyag található a neten sparheltekről, hogyan, mire  használjuk, mivel gyújtsunk be, mivel takarítsuk...stb.
Amiről viszont egyáltalán nincs szó, az a sparhelt színe, formája, mintája. Érdekes és sokat mondó ez a díszítési forma, csodálatosan tükrözi a nép, a hölgyek vonzódását a virágokhoz. Mert ugye, jellemzően inkább az asszonyok használták a sparheltet. Lehetett volna használni piros szívecskéket, vagy népi motívumokat.
Az elsőként bemutatott sparhelt színe világos kék, ami elég szokatlan, így utólag sparheltok kínálat között. Sajnos a virág mintája nem látszik elég jól. Egyszerűbb festésről lehet szó, kérem ha van valakinek ötlete arra, milyen virág lehet ráfestve, vagy ismer ilyen sparheltet tudassa velünk. A felirat talán Szépasszony.
Úgy tűnik, hogy ez a virág kék szulák, vagy kék hajnalka lehet, de az is elképzelhető, hogy a szívlevelekkel ékesített nefelejcs, esetleg mák? Itt látható egy kép közelebbről. Kicsit homályos lett felnagyítva. (nincsenek a virág közepén apró pöttyök mint a kályha elején)
Ez a sparhelt abban különbözik a többitől, hogy egészen különlegesek a pántjai, zárjai. Sajnos a feliratot nem lehet elolvasni.


Érdekes látni milyen mezei virágokkal díszítették nagyanyáink használati tárgyaikat.


***

Következő sparhelt kék virággal díszített, mégpedig  kék, mezei búzavirággal és ez a festés is szépen ki van dolgozva, mint az előző, lendületes, gyönyörűek az árnylatok, tökéletesen felismerhető a növény.
Szép, míves festés.
Nagy öröm annak aki a virágokat kedveli, hogy a sparhelten  virág díszeleg. A sparhelt ugyan nem a virág illatát árasztja magából, melegséget sem a nyári forró napsütés adja. 

Más ez az érzés! A finom, ropogós étel illata, vagy a pattogó tűz melege...

Ez az igazi nefelejcs!!Gyönyörű festés!
Jobban kéne rá vigyázni, igaz használatban volt.

Keressük ezt az üzemet Tolnán....
Ismerte valaki??

A következő kép egy rózsaszín szegfűvel díszített sparhelt. Hihetetlen gazdag ábrázolással mutatja be  a készítő kedvenc virágát.
Nézzék a fogantyúkat!
Itt csak egy sparhelt részlet látszik, de remekmű. Őszi rózsát festettek a sparhelt ajtajára.


Ennél a fehér sparheltnél a díszítésül szolgáló virágok nehezen azonosíthatóak, nem egyértelmű az ábrázolásuk. Piros színű arvácska fedezhető fel és piros színű meténg......vagy.....?Ezek a piros rózsák mintha egyszerű sablonnal 
készültek volna.
Nagy a kontraszt a piros rózsás és az őszirózsás kép között!

                                              

Csempe sparheltek
5képsárga (mustár) csempe

festett csempe


Csikós tűzhely
2 kép

5 megjegyzés:

 1. Ó, de klasszak!
  De mintha te egy csöppet másra használnád ezt a főzőalkalmatosságot?? Jó így!

  VálaszTörlés
 2. Ugye? Csak várd ki a végét mi mindenre használom a Szépasszonyomat!

  VálaszTörlés
 3. Nézzétek meg, hogy milyen tűzhely költemények helyettesítik a régi szép sparhelteket napjainkban: www.videkikonyha.hu

  VálaszTörlés
 4. Én vennék ilyent, hol és mennyiért?

  VálaszTörlés
 5. Nekem mindenképp kell ilyen! Gyönyörüek.

  VálaszTörlés