2010. december 26., vasárnap

Parasztházak díszítése virággal

Virágdekoráció: Gyenes Szilvia
Fotó: Lakó Péter

Tavaly Gyenes Szilvia készített pár képet arról, milyen virág illik Emese patinás parasztházába.
A Magyar vidéki házakat a nemes egyszerűség, a letisztultság és a harmónia jellemzi.

                                                             

Szeretjük a ház jellegzetes illatát, és még évek múlva is gyermekkorunk kedves emlékei jutnak eszünkbe, ahogy az illatos mezőről hazaérkeztünk az első tavaszi csokorral.

Általában tiszteletben tartjuk a ház jellegét és nagy odafigyeléssel választjuk ki a bevihető tárgyakat.
Tudjuk, érezzük, hogy nagyanyáink mivel és, hogyan rendezték be a konyhát, a tisztaszobát, a verandát.
A bútorok,a szőttesek megmaradtak, de a virágok melyek megörvendeztetik a lelket rövid életűek......
Emlékszünk-e arra, hogy milyen virágokat használtak családi összejöveteleken, mivel tették ünnepélyessé a jeles napokat? A magyar népdalokban megtaláljuk erre a választ, ezen kívül a régi képek, fotók is őrzik a múltnak ezt a fontos részletét.


Kertekben több nemzedéket túlélő virágok kelnek minden tavasszal, újra és újra életre, nem feledve azt a remegő, gondos kezet, amelyik ültette, öntözte és szeretettel gondozta.
Ezeket a kedves virágokat "kössük bokrétába", ültessük csokorba.

Lila jácint, boglárka, szellőrózsa

Vidéken a szomszédtól is vásárolhatunk friss virágot, vagy hagymás növényt parasztházunk díszítéséhez: hóvirágot, fürtös gyöngyikét, krókuszt, jácintot, illatos gyöngyvirágot, nárciszt, tulipánt.
Különleges hagymás virágok közé tartoznak a puskin virág, tőzike, hunyor, téltemető, csillagvirág, szellőrózsa.
A tavasz előhírnökei még az ibolya, primula, nefelejcs, százszorszép, kankalin.

Parasztházak nélkülözhetetlen kelléktárait, használaton kívüli, nagymamától örökölt patinás tárgyakat, amelyek díszítik a falakat, polcokat, be lehet vonni a dekorációba. Poroljuk le és változtassuk vissza használati tárgyakká, akár más szerephez juttatva őket. Ha lyukasak, vagy sérültek, béleljük ki megfelelő méretű befőttes üveggel, töltsük meg vízzel és tegyük bele a virágokat.

Harangvirág, hortenzia

Helyezzünk házunk több pontjára virágos "kompozíciókat".
Válasszunk 2-3 kisebb, nagyobb "virágtartót". Kredencre, stelázsira helyezzünk aludttejes köcsögöt, kuglófformát, tejes kancsót.
Verandára, előszobába állítsunk vesszőkosarat, fonott ládát, szakajtót. Ezeket béleljük ki mohával ha kell, töltsük tele földdel és a fent említett virágokkal gondosan rendezzük el, majd ültessük el.Tegyünk virágot a bejárati ajtóhoz, az asztalra és ne feledkezzünk meg a fürdőszobáról sem, ez a helység is megérdemli a díszt.
              
 
house to home


7 megjegyzés:

 1. Én is kívánok Neked nagyon boldog új esztendőt!
  Nagy hajrá az új blogodhoz! Benézek majd sokat hozzád!

  VálaszTörlés
 2. Ó, de csodálatos képek, összhang az írással! Gratulálok!
  Kettős személyiség vagy;)? Egy Felicity, egy Emese? Egy parasztházban lakó, és egy virágzuhatag mögött megbúvó házas hölgy egy személyben? Az klassz;)

  VálaszTörlés
 3. Kedves m!
  Nagyon jól esik a gratulációd, a dicséret nem csak engem illet.
  Azt nem árulhatom el, hogy hányas személyiség vagyok, de tagadhatatlanul Felicity áll hozzám közelebb!

  VálaszTörlés
 4. szia, nagyon tetszik a blogod. Kéréssel fordulok Hozzád, szeretném elkérni a kancsós fekvő képedet, h felhasználhassam a gasztroblogom fejlécéhez.

  VálaszTörlés
 5. Örülök, hogy tetszik!
  Megkérdeztem az illetékeseket és szívesen oda adják/juk. A kérés a köv. Oda tudod írni? Designe: Gyenes Szilvia, Fotó: Lakó Péter.
  Ill. hármunk bannerét, itt nálam megtalálod, oldalt.
  Üdv.

  VálaszTörlés
 6. Ha nem elég nagy felbontású a kép szólj átküldöm nagyba...

  VálaszTörlés
 7. Kedves Emese! Év elején kerestelek meg, hogy a blogomba "A vidék itthon" és ennek facebook oldalára képeket kérjek tőled. Egyszer használtm a blogodat eddig, mert igyekszem a saját képeimet feltenni. Sajnos az időm is nagyon kevés, ezért nézelődni sem tudok. Ám most nézegettem a régi bejegyzéseidet ,és ráakadtam erre, itt... Hasonló kérésem van, mint az előttem szólónak: az első képet a blog átalakulófélben levő fejlécébe szívesen betenném, bár még nem biztos, nem döntöttem el, hogy milyen lesz. DE ezek a képek egytől -egyik szépek:-) és az első illene a blog profiljába. amennyiben a fotós megengedi, felhasználnám .
  Köszönettel:Gitta (vidéki lány)

  VálaszTörlés